Villa Lambda

CompanyMercurio Design Lab Srl
Lead DesignerMassimo Mercurio
ClientMassimo Mercurio
Project LinkView
Prize(s)3rd Place in Architecture Categories / New Residential Building
Entry Description

The client requested a villa which broke with typical
Singaporean suburban formulas, whether modern or
classical pastiche. The brief also required optimisation
of a tight site and parking for nine cars.
The final form of the house suggests a never-ending
story which reflects its actual genesis. At the initial
design discussion a scale model of the new
Lamborghini ‘Gallardo’ suggested just the right kind
of radical solution. This inspiration led to the formal
idea of two inverted triangles, slightly offset from one
another. This idea was further refined as a geometric
form became transformed into a house. At
the rear, the point of one triangle was champfered and
rounded, providing shading to the bedroom
underneath. Conversely, the other triangle was
extended to form a dramatic car porch canopy
cantilevering out by twenty metres and supporting two
supplementary canopies providing additional
protection for the cars parked underneath. With these
canopies, like winged stabilisers, the house resembles
a spaceship more than a car.
Now the building begins to reflect its name, lambda,
the Greek letter used to signify the notion of a
wavelength, a triangulated formal composition of
apparent opposites held in dynamic tension. This is
emphasised by the habitable attic solution, providing
an extra storey, but needing to conform to local
regulations requiring a pitched roof for attic spaces.
The solution satisfies planning guidelines without
compromising the overall formal character of the
building.
The aluminium clad roof with the extruded flaps at the
rear of the third storey terrace was intentionally
designed to extend the spaceship metaphor, while the
doghouse containing the lift over run was made to
look like the air intake of an engine room. In turn,
these gestures support an overriding strategy of
generous eaves and canopies to provide privacy and
sun protection. The result is a house which is
simultaneously bold but mysterious.