IDA 2022 winners announced!
Share on Social Media
PLC Residence, Ward+Blake Architects | International Design Awards Winners
PLC Residence, Ward+Blake Architects | International Design Awards Winners
PLC Residence, Ward+Blake Architects | International Design Awards Winners
PLC Residence, Ward+Blake Architects | International Design Awards Winners
PLC Residence, Ward+Blake Architects | International Design Awards Winners
PLC Residence, Ward+Blake Architects | International Design Awards Winners
PLC Residence, Ward+Blake Architects | International Design Awards Winners
PLC Residence, Ward+Blake Architects | International Design Awards Winners
PLC Residence, Ward+Blake Architects | International Design Awards Winners
PLC Residence, Ward+Blake Architects | International Design Awards Winners

PLC Residence

CompanyWard+Blake Architects
Lead Designers
ClientMitch Blake
Prize(s)Bronze in Architecture Categories / Conceptual
Entry Description

The PLC Residence is located on top of a butte in Jackson
Hole with 300 degree view panorama. The client wanted to
capture all views and requested a house of mostly glass.
However, the client wished to offset the glass by
implementing "green principals". In addition, the house
needed privacy from the cul-de-sac ending on the client's
property.

Rammed Earth walls and concrete floors are used as
thermal mass to offset heat loss from glazing. The concrete
floors also contain hydronic heat tubing. Large roof
overhangs help shade the triple pane high-efficiency glass in
summer and allow low sun angles to warm the rooms in
winter. Water features help temper the arid Wyoming
environment at the terraces; and a closed loop ground
source heat pump with a back-up natural gas boiler cost
effectively heats and cools for the house. Energy Recovery
Generators keep the interior air conditioned. Operable
windows provide cross ventilation from the natural breezes
that are almost always present on top of the Butte.

The architects used their newly patented post tensioned
rammed earth design to make the massive walls stable in
the high seismic zone. The earthen walls are also used as
an organizing principal to define changes in the spatial
geometry. Cedar board & batt roofs over the two upper
level pavilions are used to mimic the roof of the old barn
near the site. Horizontal 1x4 channel rustic cedar siding
combined with Alaskan yellow cedar custom windows are
both finished with "Life Time" wood treatment and intended
to weather like the old barn. The combination of Rammed
Earth, sod roofs, and naturally finished & weathered wood
make the house fit seamless into the relatively un-touched
Wyoming environment.

The result enabled the Owner's original concept to
symbiotically integrate with the site and natural
surroundings.