Symbiosis of story and space at museum Boerhaave

Lead DesignerStudio Louter & OPERA Amsterdam
Design TeamConcept and storyline: Studio Louter & Spatial Design: OPERA Amsterdam
ClientRijksmuseum Boerhaave
Prize(s)3rd Place in Architecture Categories / Exhibits, Pavilions and exhibitions
Entry Description

‘Seeing differently’ was the concept behind the new permanent presentation of Rijksmuseum Boerhaave designed by Studio Louter/OPERA Amsterdam. The science museum is a conglomerate of buildings. We capitalized on the singularity of each space to create atmospheric worlds tailored to the story. The ancient attic is transformed into a metaphorical study of the Golden Age. A large, bright space is an infirmary with white curtains and bed-like showcases. Small rooms are cabinets of curiosities. The last vast and high space is a cathedral for the big question that scientist now are trying to answer.