Light-House

CompanyShen Ting Tseng Architects
Lead DesignerShen Ting-Tseng
ClientTing-Tseng Shen
Project LinkView
Prize(s)3rd Place in Architecture Categories / Low cost housing
Entry Description

Light-House is located in Hsinchu County, Taiwan. This
multi-storied residential building block is designed in
consideration of common Taiwanese terrace style houses.
This project seeks to rethink the fundamentals of this
particular housing model and intends to reinvigorate its
underlining idea as “Lian-dong” (describing a continuous
housing block) and “Tou-tian” (terrace houses describing
buildings with roof spaces open to the sky) in the design
approach.
The project encourages spatial encounters in connection
with the natural environment by introducing the elements of
“breathing pockets” between spaces and within each level -
courtyards, balconies, terraces, and light wells. These
elements are designed in relationship to its internal
staircases, rooms and open spaces in order to generate a
layered spatial relationship vertically and horizontally within
each multi-leveled unit. This layered interior condition
creates private spaces within open spaces; therefore,
generating a sense of retreat within a vast space.