Indigo Slam

CompanySmart Design Studio
Lead DesignerWilliam Smart
ClientWilliam Smart
Project LinkView
Prize(s)Honorable Mention
Entry Description

Indigo Slam transforms a former warehouse site in Sydney’s
Chippendale into an inspiring residence for an art collector.

Behind a façade of sculpted concrete, serene living spaces
and monumental halls create a dynamic interplay of spare
interiors in which the main decorative element is light.

The house has been approached as a piece of sculpture to
be lived in. The generous entry vestibule compresses to a
low corridor before opening to a cavernous stair hall lit from
above. As a counterpoint the living areas are informal and
intimate. Finishes are modest and pared-back, floors are
brick paved, walls are set render and fittings are simple.
Energy use is minimised via geothermal heating and cooling
and photovoltaic cells populate the roof.

Indigo Slam represents a rare opportunity to add a large
residence of architectural merit to a diverse neighbourhood,
participating in its reinvention as one of Sydney’s artistic and
cultural hubs.