Valentine Place

Lead DesignerWestonWilliamson+Partners
ClientAndrew Weston
Prize(s)2nd Place in Architecture Categories / Renovation
Entry Description

Valentine Place is a converted historic warehouse building, formerly David Bailey’s
photographic studio, in the heart of Southwark’s Valentine Place Conservation Area.
WestonWilliamson+Partners aim was to preserve the essence of the warehouse building and
keep things simple.
The upper floor was a series of dark rooms with mezzanine storage levels above. These were
removed to open up the space exposing the original timber roof trusses. The original
brickwork was exposed to preserve the warehouse aesthetic and ensure the building sits
comfortably in its conservation area.
The workstations were built specifically to fit the 4m window bays and enhance the
generous feel of the building. The original cast iron windows were retained and
refurbished. On the ground floor, removing partitions and opening up the south façade with
insulated channel glazing to flood the space with natural light gives the world a subtle
indication of the radical transformation this building has undergone.